COMPANIE
CENTRUL DE INDUSTRIE ELECTRONICA
ELECTRA este o companie romaneasca, specializata in proiectarea, dezvoltarea si productia de sisteme de interfonie, control acces si echipamente electronice, activand din anul 1991 atat in Romania, cat si pe pietele din strainatate.
Diversitatea facilitatilor de productie din cadrul companiei duce la segmentarea acesteia in anul 2008 si la impartirea pe trei arii majore de activitate, prin infiintarea Grupului de firme ELECTRA:- ELECTRA – Producător de video interfoane și sisteme de control acces
- PCB-ELECTRA – Producător de circuite imprimate
- EMS-ELECTRA – Furnizor de servicii de asamblare electronică SMD & THT
ELECTRA este astăzi un puternic grup de firme de productie electronica, cu un inalt nivel tehnologic, procese de inovare si dezvoltare integrate în activitatea curenta, lansand produse 100% fabricate in Romania.
In ianuarie 2017, pentru acoperirea unei nevoi de spatiu si pentru mai buna functionare a companiei, Grupul de firme - ELECTRA decide inceperea proiectului unui nou sediu, situat in Parcul Industrial Miroslava, judetul IASI.
Centrul pentru Industria electronica este, in primul rand, o FABRICA.
Incluzand spatii de productie, birouri, prezentare si sociale, ansamblul de cladiri se desfasoara pe o suprafata totala de aproximativ 10.000 de mp.
Spre deosebire de tipologia uzuală de hală industrială, un „big box” dreptunghiular, ansamblul de hale ale Centrului se inscrie intr-un patrat de 100/100 de m, atingand pe o directie limitele edificabilului si, eliberand terenul, pe cealalta directie, pentru extinderi ulterioare.
O serie de curti, cu rol de reprezentare, tehnice si de loisir, decupeaza volumul, individualizand cele trei hale pentru firmele distincte ale grupului. Curtile interioare imbunatatesc orientarea, iluminatul natural și calitatea spatiilor de lucru.
Corpul central adaposteste functiunile comune (sala de mese, auditorium, receptie, sali de protocol si training, spatii expozitionale) si uneste functional cele trei corpuri. Miezul asigura astfel coeziunea ansamblului.
Aceasta organizare permite flexibilitate in timp si spatiu, asigurand atat individualizarea fiecarei firme, dar si posibilitatea de relationare directa, apropiere, intre acestea. Astfel se asigura eficienta in exploatare, cat si un mediu de lucru dinamic si placut.
Fiecare hala este compusa din doua sectiuni. O deschidere de 10m, supraetajata, adaposteste spatiile tehnice, sociale si administrative. Spatiile de productie sunt organizate pe orizontala, pe sectiunile de 20 si respectiv 40 de m. Spatiile de birouri, situate la etaj, comunica vizual cu spatiile de productie.
Pe verticala, cele 3 volume, isi adapteaza forma la contextul atat interior cat si exterior. Acoperisurile inclinate se adreseaza atat cerintelor functionale ale cladirilor, cat si conditiilor de mediu.
Pentru a creste viteza de constructie și a reduce costurile, modularitatea si prefabricarea au fost folosite internsiv in gandirea si executarea tuturor detaliilor.
Structura, din beton armat prefabricat, a fost utilizata ca referinta la metodele folosite unanim in trecut, la contructia a halelor industriale din Romania.
Coaja exterioara, din panouri termoizolante prefabricate, de culoarea aluminiului, creeaza o combinatie de stralucire si contrast.
Desi caracterizat, in principal, ca un volum ermetic, ritmul de ferestre verticale - tip, perforeaza uniform fatadele pentru a deschide volumul catre exterior.
Gandirea fluxurilor, a sistemelor de instalatii, a proportiilor si a legaturilor dintre spatii, adaptata atent la specificul fiecarei firme, a produs, in final, un ansamblu extrem de flexibil.
Utilizarea in proiectare a unui grid functional rigid a creat spatii flexibile si eficiente care vor contribui la imbunatatirea proceselor de productie, si se vor putea adapta mereu cerintelor pietei si unor noi procese tehnologice. Astfel, proiectarea, productia si livrarea, sunt experimentate ca un proces holistic, interconectat inteligent.
Proiectul include principii de sustenabilitate care imbunatatesc mediul interior, asigura un confort psihologic corespunzator utilizatorilor si reduc folosirea resurselor naturale: ventilarea naturala controlata, asigurarea unui iluminat natural in toate zonele de lucru, asigurarea unor relatii vizuale orizontale cu mediul prin ferestre la nivelul ochiului.
Proiectul Centrului de Industrie Electronica iși propune sa transforme peisajul industrial din Iasi printr-un vernacular industrial.
Depasindu-si contextul prin strategii care imbina functionalitatea cu functia de reprezentare, noul centru ELECTRA devine un reper.
Acoperirea unei nevoi de spatiu pentru extinderea si mai buna functionare a companiei a condus crearea la unui spatiu reprezentativ, functional, eficient si flexibil - o „casa” a industriei electronice.
Arhitectura Centrului serveste in primul rand utilizatorilor sai, refuzand facilitatea gesturilor „spectaculoase” si a „originalitatii” cu orice pret.
Pragmatic si rafinat, Centrul de industrie electronica este o declaratie de performanta, expresia a inteligentei si pasiunii beneficiarilor lui.