În culisele ELECTRA: procesul de producție a unui interfon

Postat la: 28 martie 2024
În culisele ELECTRA: procesul de producție a unui interfon

Știai că, înainte de a ajunge în casa ta, interfonul trece printr-un un proces elaborat de producție, care implică inginerie precisă și multă atenție la detalii? De la concept și prototip, până la fabricație și testarea finală, producerea unui interfon este un proces meticulos, care necesită expertiză și know-how.

În acest articol, ne-am propus să explorăm etapele cheie ale procesului de producție a unui interfon ELECTRA, dezvăluind o parte din tehnologiile și practicile utilizate pentru realizarea acestor dispozitive esențiale în domeniul securității și comunicării.

1. Concept și prototip

Întreg procesul de producție a unui interfon începe cu analizarea cerințelor pieței, pe baza cărora se conturează funcțiile cheie pe care interfonul ar trebui să le îndeplinească. Astfel, în acest moment, se analizează în detaliu scenariile de instalare și utilizare a produsului, pentru a dezvolta un concept care să satisfacă nevoile variate ale utilizatorilor.

În urma acestei etape, se proiectează și se evaluează diferite variante de design, luând în considerare aspecte precum estetica, funcționalitatea și integrarea tehnologică. Mai pe scurt, în această etapă se stabilește cum va arăta și care este rolul fiecărei componente a interfonului în parte.

Pe baza tuturor informațiilor stabilite anterior, se realizează un prototip, care va fi supus unor teste complexe, în urma cărora pot rezulta corecturi, ajustări sau chiar nevoia de a reproiecta anumite elemente ale interfonului, care nu se ridică la nivelul așteptărilor în ceea ce privește funcționarea sau îmbinarea cu alte componente.  

2. Realizarea componentelor

După ce prototipul este validat, intrăm în faza de producție a componentelor individuale, care se împart în trei categorii mari: electronice, mecanice și software.

În această etapă, avantajul nostru major constă în capacitatea de a produce o mare parte din aceste componente in-house, în cadrul celor trei firme care fac parte din ELECTRA Grup: de la realizarea plăcilor de circuit imprimat (PCB-Electra) și a  plăcilor electronice (EMS-Electra), până la procesarea mecanică a componentelor, injectarea componentelor din plastic, procesarea sticlei (tăiere, șlefuire, întărire chimică și vopsire semi-automată) și serigrafierea elementelor din plastic sau sticlă.

În același timp, componentele care nu pot fi produse în cadrul firmelor din ELECTRA Grup, sunt alese cu atenție și comandate de la diferiți furnizori români și din străinătate.

3. Asamblarea finală

Ultimul pas în realizarea propriu-zisă a interfonului și punctul culminant al procesului complex și îndelungat de producție, este asamblarea finală a acestuia. În acest moment, toate elementele care intră în componența interfonului sunt îmbinate pentru a obține produsul final, așa cum îl vedem în casele noastre. După asamblare, produsul este testat în forma sa finală, iar apoi este ambalat și sigilat, după care este transferat în depozit, de unde pleacă spre partenerii noștri din țară și străinătate.  

Procesul de producție a unui interfon variază, ca durată, în funcție de tipul de interfon produs. De exemplu, realizarea unui post interior va dura mai puțin decât cea a unui panou exterior, dar producerea unui post interior video cu un număr mai mare de funcțiuni, poate dura mai mult decât cea a unui post interior audio, devenind comparabilă, ca durată, cu cea a unui panou exterior de complexitate redusă.  

După cum se poate observa, realizarea unui interfon implică o diversitate de procese elaborate, care trebuie planificate cu atenție și îmbinate perfect pentru a obține un produs final de calitate, care să se ridice la standardele pieței.

Cu toate acestea, procesul de producție pentru orice tip de produs nu este unul liniar, existând posibilitatea ca, pe parcurs, să intervină diverse obstacole care să necesite reconfigurarea procesului. Astfel, în articolul următor vom vorbi despre factorii care influențează procesul de producție, așa că te invităm să rămâi alături de noi.

Dacă vrei să vezi și cum arată Centrul de Industrie Electronică al ELECTRA Grup din Iași, acolo unde se desfășoară întreaga activitate de producție a interfoanelor ELECTRA, te invităm să vizitezi și canalul nostru de Youtube.