Cum să alegi interfonul potrivit pentru casa sau apartamentul tău

Fie că stai la bloc sau la casă, interfonul este un dispozitiv util, relativ ușor de instalat, care îți oferă confortul de a putea deschide ușa de la intrarea în bloc, sau poarta, de la distanță, dar care îți oferă, mai ales, control asupra accesului persoanelor care vor să intre în spațiul tău privat.
Dar cum alegi cel mai potrivit interfon pentru proprietatea ta?
Pentru a te asigura că faci alegerea cea mai bună atunci când alegi un interfon, ar trebui să iei în considerare câteva aspecte importante, pe care le poți prioritiza în funcție de ceea ce este important pentru tine:
1. Tipul de interfon
Există două tipuri principale de interfoane - audio și video. Interfoanele audio sunt cele mai utilizate în cazul blocurilor și permit doar comunicarea vocală, în timp ce interfoanele video îți permit să și vezi cine sună la ușă și să decizi dacă vrei să deschizi, înainte de a răspunde.
Pe lângă tipul de post interior, există opțiuni diferite și pentru panourile exterioare, care se diferențiază prin modul în care se face accesul rezidenților, existând o varietate de opțiuni în acest sens: acces cu cod, cu card RFID, cu cartelă optică, cu recunoaștere facială sau cu amprentă.
2. Numărul de utilizatori
Acest criteriu este important în special în cazul blocurilor și a ansamblurilor rezidențiale, unde alegerea interfonului depinde atât de numărul de apartamente, dar și de numărul intrărilor în clădire. Astfel, interfonul ales trebuie să permită conectarea unui număr suficient de mare de apartamente și să ofere posibilitatea conectării în paralel a mai multor panouri exterioare.
De asemenea, dacă locuiești într-un bloc care are deja un sistem de interfon instalat și vrei să îți înlocuiești postul interior cu unul diferit, asigură-te întotdeauna că produsul cu care vrei să îl înlocuiești este compatibil cu instalația de interfon existentă. De cele mai multe ori, dacă iei legătura cu producătorul echipamentului, acesta îți va putea confirma dacă interfonul ales de tine este compatibil sau nu cu cel existent și îți va putea recomanda un produs potrivit.
3. Funcțiile suplimentare
Majoritatea interfoanelor existente în acest moment pe piață vin cu o gamă largă de funcții suplimentare, precum posibilitatea de a controla o instalație de iluminat exterior, de a deschide poarta auto sau ușa de la garaj, de a fotografia sau înregistra persoana care sună la ușă, de a conecta un sistem de alarmă sau de a deschide ușa de la distanță, de pe un dispozitiv mobil, precum și posibilitatea de conectare la un sistem de home automation.
Astfel, înainte de a achiziționa și instala un interfon, asigură-te că acesta include opțiunile suplimentare dorite și că acestea pot fi utilizate în configurația de instalare necesară pentru spațiul pe care îl deții și pe care dorești să îl securizezi.
4. Design-ul și materialele
În ultima perioadă, design-ul dispozitivelor pe care le utilizăm a început să conteze din ce în ce mai mult, mai ales în cazul celor cu care interacționăm zi de zi, iar interfonul nu face excepție de la această regulă.
Pe lângă telefoane, televizoare și tablete, interfonul a devenit un obiect estetic, care poate influența atmosfera generală a spațiului în care este instalat. Astfel, tendința este ca interfonul să fie cât mai minimalist și să nu deranjeze vizual, motiv pentru care posturile și panourile din materiale precum sticla sau inoxul sunt în topul preferințelor, în defavoarea plasticului.
5. Costuri și buget
Nu în ultimul rând, bugetul reprezintă un criteriu foarte important atunci când vine vorba de alegerea unui interfon. Costurile implicate includ atât dispozitivele propriu-zise, postul interior și/sau panoul exterior, cât și echipamentele auxiliare (surse, doze, cabluri etc.) și manopera. Așa că, înainte de a te decide, asigură-te că alegerea ta se încadrează în bugetul stabilit și că oferă un raport calitate-preț convenabil.
La ELECTRA, în calitate de producători, încercăm să satisfacem cât mai multe dintre cerințele clienților în materie de interfoane. Astfel, indiferent care este cel mai important criteriu pentru tine, avem în portofoliu atât game de interfoane clasice, economice, cât și game cu funcțiuni avansate și cu un preț adecvat pentru gradul lor de complexitate.